Kierrätysyrittäjyyttä

Sirpa Hytönen ja Katariina Leskinen ovat kehitelleet yritysideaansa jo pitkään. Useat vanhat kalusteet on valmistettu hyvästä materiaalista, mutta tuote ei aina vastaa ulkomuodoltaan toivottua. Lähtökohtana voi olla vaikkapa vanha perintökaluste, joka ei sellaisenaan enää toimi, mutta huonekalusta ei haluta luopua, tai kotoa poismuuttava nuori, joka sisustaa asuntoaan, mutta jolle vanhat huonekalut eivät kelpaa. Tällöin tuotteen voi ”rakentaa” täysin uudelleen.


Mitä tästä saisi?
Yritysidea perustuu palveluun, joka mahdollistaa tuotteiden uudelleen muotoilun, valmistuksen ja/tai kunnostuksen. Sirpa ja Kati ovat tehneet melkoisesti työtä ensimmäisten kokeilujen ja protojen eteen. Kuvien perusteella voi jo päätellä, että tulos on melko tyrmäävä. Tuotteissa yhdistyvät vahva käsityötaito, kierrätys, esteettisyys ja tuotteen elinkaaren pidentäminen. Tuotteisiin on kokeiltu myös erilaisia pinnoitusmenetelmiä, mikä mahdollista niiden varioinnin: yksikään tuote ei ole samanlainen.
Pöydän uusi elämä
Sirpa ja Kati ovat tehneet uraa uurtavaa työtä myös siltä osin, että he ovat ensimmäiset Gradian opiskelijat, jotka ovat hakeneet ja saaneet rahoitusta Rahoitusraadilta. Rahoitushakemuksen eteen tehtiin yhteistyötä tiimivalmentajien ja Gradian yrittäjyysvastaavan ja ohjaajien kanssa. Kaikkien näkemykset ja ehdotukset veivät hakemusta eteenpäin. Myönnettyä rahoitusta aiotaan käyttää mm. materiaalien, puristimien ja liitosmateriaalien hankintaan.

Vanhasta uutta - upea hyllykkö.

Molemmat saavat ammattitutkinnon suoritettua juhannukseen mennessä, ja sen jälkeen pitäisi aloittaa vähitellen yritystoiminta. Kati on toiminut yrittäjänä jo useamman vuoden, mutta nyt edessä on uuden yrityksen perustaminen. Elokuussa on tarkoitus etsiä sopivat työtilat, koneet ja laitteet sekä verkostoitua ja aloittaa toiminta. Tuotteita ei valmisteta varastoon, mutta tilauksia otetaan pian vastaan.

Pitää vielä lopuksi korostaa, että Sirpa ja Kati ovat osallistuneet hankkeen järjestämään tiimivalmennukseen, työpajoihin ja verhoilukurssille sekä esittäneet rakentavia ideoita näiden kehittämiseen.
Kuvat Katariina Leskinen & teksti Sirpa Vauhkala