Tuunaa ja tuotteista T-paita



Tuunauksen lähtökohdaksi valittiin ilmaisia, käyttämättömiä ylijäämämateriaaleja. Jyväskylän ammattiopisto vaihtoi nimensä 1.1.2018 GRADIAksi, minkä jälkeen esimerkiksi AO-logolla varustetut t-paidat muuttuivat ylijäämämateriaaliksi. Tehtävässä hyödynnetiin myös  poistettavia materiaalivalmistajien näytepaloja eli fiilereitä, jotka sesongien päättyessä eivät ole enää ajankohtaisia. 
Alkuperäinen t-paita
Tehtävän tavoitteena oli peittää ja/tai poistaa paidassa oleva ao-logo pienillä muutoksilla ja korjauksilla, tuotteistaa malli tai mallisto ja lisätä t-paidan visuaalisuutta ja houkuttelevuutta asiakkaan näkökulmasta. Tällöin t-paidan käyttötarkoitus ei muutu (upcycle), minkä lisäksi se otetaan uudelleen käyttöön, ja sille annetaan uusi mahdollisuus (reuse). Ekologisuuden näkökulmasta tuntui tarpeettomalta tehdä priimakuntoisista t-paidoista muita tuotteita. Inspiraatiota ja ideoita tuunaukseen saimme Luova kiertotalous-hankkeen järjestämästä Aija Rouhiaisen (Design AIRO) pitämästä tietoiskussa 28.8.2018, jossa esiteltiin tuunattuja tuotteita.

Alkuperäisestä materiaalista haluttiin hyödyntää mahdollisimman paljon ja uuden t-paidan rakenne suunnitella sen mukaan. Tehtävän aikana opimme yhdistämään materiaaleja ja hyödyntämään materiaalien työstöön soveltuvia teollisuuskoneita ja laitteita. Valmistusta pyrittiin nopeuttamaan esimerkiksi niin, että t-paidasta poisleikattua osaa hyödynnettiin kaavana. Ompelun aikana havaittiin, että ompeluotteet ja yhdistettävien materiaalien hallinta sekä kaavoituksen ja leikkuun tarkkuus ovat olennaisia tuunauksen onnistumisen kannalta, kiteyttää Sirpa Sivander.

T-paitojen tuunaus onnistui kokonaisuudessaan mainiosti. Tehtävä kehitti mm. suunnittelutaitoja kuten sommittelukykyä, värien hahmottamista sekä mittasuhteiden hallintaa. Kehitettävääkin toki löytyi. Havaitsimme, että tuunattavat t-paidat olivat hieman normaalia mitoitusta pienempiä. Samoin erilaisten materiaalien yhdistäminen loi haasteita tuoteinformaation kuten hoito-ohjeiden ilmoittamiseen. Tämän vuoksi aiempi tuoteinformaatio on poistettava, ja uudet tuotetiedot koottava esimerkiksi riippulappuun.

Variointia ja tuunauksen tuloksia.
Toteutuksessa kannatta painottaa myös tuotteen elinkaarta. Ekologisuuden näkökulmasta 100% puuvillapaitoihin kannatta valita 100% puuvillaa oleva fiilerimateriaali, mikä mahdollistaa tuotteen mekaanisen repimisen ja jatkojalostamisen langaksi. Puuvilla-elastaanipaitoihin voi periaatteessa yhdistää myös muita kuituja, koska kuitutuotantoon niitä ei; vielä toistaiseksi; voida käyttää elastaanin vuoksi. Valmiin tuotteen tuunaaminen uuteen ulkomuotoon herätti myös kysymyksen siitä, kuka on tuotteen valmistaja?

Kiertotalousyrittäjälle pienillä muutoksilla korjattavat upcycle-tuotteet voivat olla osa tuotantoa, koska hyvällä suunnittelulla ja pienillä muutostyöllä tuote on mahdollista saada myyntiin. Tosin, jos t-paitojen tuunaamista lähdetään tuotteistamaan tulisi ratkaista ainakin seuraavat haasteet: t-paitojen ja fiilereiden hankintakanavat, tuotteen purkamisen nopeuttaminen, sarjaleikkuun mahdollisuudet sekä valmistusajan minimointi.

Tehtävä toteutettiin Sirpa Sivanderin johdolla osana Vaatetusalan ammattitutkintoa: Tekstiilin ja muodin kiertotaloustuotteiden suunnitteleminen ja valmistaminen sekä  Tuotteistaminen ja markkinointiviestintä tekstiili- ja muotialalla opintokokonaisuuksissa.

Teksti Sirpa Sivander ja Sirpa Vauhkala, kuvat Sirpa Sivander