Kierrätyslasin uusi elämä

Lasitaiteilija Vesa Välikangas piti kierrätyslasin puhaltamiseen liittyvän työpajan 20.-21.11.18 Kankaan kampuksella. Luovan alan opiskelijat pääsivät kokeilemaan lasinpuhallusta ja kierrätyslasin työstämistä uudeksi tuotteeksi. Vesa Välikangas on työskennellyt lasitaiteilijana vuodesta 1985 ja pitänyt kierrätyslasikursseja eri puolella Suomea ja myös omalla pajallaan Nokialla.

Materiaalina käytettiin lasimursketta, jota sulatettiin korkeassa, yli tuhannen asteen lämpötilassa lasinpuhallusta varten erikseen rakennetussa uunissa. Myös uunit ovat kierrätysmateriaalista valmistettuja.

Kierrätyslasia.
Ensimmäisen päivän tehtävänä oli valmistaa lasihelmiä ja -palloja sekä -tippoja. Lasin työstämisessä haasteellisinta oli se, että lasi jäähtyi nopeasti, joten muotoilutyövaiheiden piti käydä käsiksi ripeästi. Onneksi lasin voi sulattaa uudelleen, joten muotoa ei vielä ole täysin menetetty, vaikka muotoilu ei heti ensimmäisellä kerralla onnistuisikaan. Lasin sulattaminen tapahtuu lämmön ja kaasun avulla.

Työvälineinä käytetään umpitankoa, puhalluspilliä ja pullon pidikettä. Umpitangon ympärille sulatetaan lasimassa pienissä erissä. Helmille annetaan muoto esim. pihdeillä tai pöytää vasten painelemalla.
Lasipalloja.
Työskentelyssä pitää olla ripeä, sillä lasi jäähtyy nopeasti. Puhalluspillin avulla saadaan aikaan esim. palloja. Pallon muotoon vaikuttaa puhaltamisen määrää ja se, miten nopeasti ja tasaisesti pilliä pyöritetään. Vesa Välikangas näytti myös, miten sulasta lasimassasta syntyy käden käänteessä joutsen.
Pullon käsittelyä.
Toisen työpajapäivän tehtävänä oli muotoilla lasipulloista uusia tuotteita kuten vaaseja, laseja tai kaatimia. Lasipulloista pitää poistaa etiketit ja metalliosat ennen työstämistä. Viimeiset etikettien rippeet lähtevät tärpätillä. Lisäksi pitää valita pullon kaulan käsittelytapa. Käsittely voidaan tehdä kahdella tavalla: pullon kaula leikataan irti leikkurilla, tai kaula katkaistaan kuumentamisen jälkeen pihdeillä. Työstäminen alkaa pullon kiinnittämisellä varrelliseen pidikkeeseen, jonka jälkeen pullon kaulaa lämmitetään ja pehmennetään uunissa. Uusi muoto syntyy tankoa pyörittämällä, ja pihtien avulla.
Valmiita, muotoiltuja lasiesineitä.
Työvaihe etenee ripeästi, sillä lasi viilenee nopeasti eikä sitä voi sen jälkeen muotoilla. Onneksi lasin voi lämmittää uudelleen, mutta se ei aina takaa toivottua lopputulosta. Työskentelyvarmuus syntyy tekemällä ja kokeilemalla. Myös käden hienomotoriikka kehittyy useiden toistokertojen jälkeen, niin kuin kaikissa kädentaidoissa - vähitellen.

Kahdesta työpajapäivästä opiskelijat saivat uusia ideoita kierrätyslasin työstämiseen ja hyvää oppia rautaisen ammattilaisen johdolla!

Työpaja järjestetään uudelleen joulukuun puolessa välissä, sillä työpajan mahtuu vain n. 12 opiskelijaa kerrallaan. Innostuksesta ja kiinnostuksesta aiheeseen kertoo se, että joulukuun kurssi on jo täynnä!

Teksti ja kuvat Sirpa Vauhkala