Taitavasti kierrätysfarkuista

Enni Tulla osallistui vaatetusalan Taitaja-semifinaaliin, joka järjestettiin Kankaan kampuksella 29.1.2019. Semifinaalissa karsitaan osallistujat Taitajakisoihin, jotka järjestetään Joensuussa 21.-23.5.2019. Kilpailutehtävän oli valmistaa kierrätysfarkuista liivihame. Materiaalin keräsi Suomen Punaisen Risti ry:n Länsi-Suomen piiri ry.

Enni Tulla semifinaalitehtävän kimpussa.

Enni kuuli jo opintojensa alussa, että Taitajakisoihin olisi mahdollista osallistua. Kisat ja siihen liittyvä valmennus vaikuttivat kiinnostavilta, joten jäin pohtimaan asiaa ja tein lopullisen päätöksen joulukuussa 2018, kun ilmoittauduin kisaan. Osallistumisyläikäraja on 20 vuotta, joten pääsin vielä nippanappa mukaan. Olen myös kiinnostunut kierrätyksestä, joten kilpailutehtävä tuntui erityisen mielekkäältä, kertoo Enni.

Kisatehtävän sai tietää hyvissä ajoin ennen semifinaalia, minkä lisäksi järjestetään myös Taitajavalmennusta. Valmennuksessa harjoitellaan tuotteen, ja sen yksityiskohtien valmistusta. Ideana on, että valmistetaan kilpailutuote, minkä jälkeen tarkistetaan, mitkä yksityiskohdat vaativat lisää ompelutarkkuutta. Valmennukseen osallistuneet opiskelijat kokoontuivat aika ajoin sekä vertasivat ja arvioivat yhdessä valitsemiaan työtapoja. Taitajavalmennukseen osallistui Gradiasta neljä vaatetusalan opiskelijaa. Myös valmennuksessa on tärkeää seurata ajankäyttöä, koska kilpailutehtävään on varattu vain 6 tuntia työaikaa, kertoo Enni.

Farkut ja liivihameen kappaleet leikattuna.

Varsinainen kilpailutehtävä muuttuu hieman verrattuna ennakkotehtävään, joten kilpailupäivänä pitää olla erityisen tarkka ja lukea ohjeet huolellisesti. Esimerkiksi vetoketju voi olla eri suuntaan tai tikkausten määrä muuttua. Kaavat ja saumanvarat ovat valmiina kaava-arkeissa, ja ne jaetaan osallistujille kisan alussa. Ainostaan taskun muodon ja koon sai suunnitella, ja kaavan piirtää itse. Jokaisella kilpailijalla oli käytössään kolmet kierrätysfarkut. Farkuista piti leikata lappuhameen kappaleet kaavojen avulla. Haasteena oli se, että piti hahmottaa, mistä farkun osasta mikäkin kappale kannatti leikata. Tässä osiossa minulla oli pieniä haasteita, kun meinasin leikata epähuomiossa osan kappaleista tuplana, summaa Enni.

Semifinaali auttoi hahmottamaan omia vahvuuksiani ja heikkouksiani. Omaan mielestäni hyvän paineensietokyvyn, mikä juontaa juurensa siitä, että olen ollut mukana teatteritoiminnassa ja tottunut esiintymään yleisölle. Kilpailutilanteessa en ajatellut niinkään, että kyseessä on kilpailu, vaan koin, että elin pienessä kuplassani enkä huomannut, mitä ympärillä tapahtuu. Ompelu eteni sujuvasti.
Haasteitakin ilmeni, sillä esimerkiksi takataskun muoto- ja sijoituspaikka olivat ”vapaat”, mutta taskujen piti olla symmetriset. Oli hankalaa saada taskut samankokoisiksi niin, että ne vastaisivat kaavaa. Huomasin myös sen, että tiukka aikataulu lisää stressiä. Aikataulussa pitää huomioida se, että eri työvaiheet tarkistutetaan tuomareilla. Aion kehittää myös leikkuuta ja leikkuusuunnitelman laadintaa, sillä siihen meni nyt liikaa aikaa. Olin mukana kisassa ensimmäistä kertaa, ja yllätyksekseni voitin semifinaalin noin kolmen pisteen erolla seuraavaan. Piste-erot olivat melko niukat 2-4 sijoittuneiden välillä.

Kierrätysfarkkuliivihame

Havaitsin kisapäivänä, että osa kilpailijoista pääsi leikkuuvaiheeseen vasta puoleen päivään mennessä, joten varsinaiseen tuotteen valmistukseen jäi liian vähän aikaa eivätkä kaikki kilpailijat saaneet tuotetta valmiiksi.  Osalla kilpailijoista oli ongelmia myös kappaleiden leikuussa. Heidän olisi ehdottomasti kannattanut varmistaa mm. ennakkosuunnitelmaista poikkeavat asiat tuomareilta. Osalle kilpailijoista tuotti ongelmia se, että kaikki farkut eivät olleet tasalaatuisia, minkä lisäksi myös koot vaihtelivat. Esimerkiksi materiaalin erilainen venyminen ja kuluneisuus vaikuttivat lopputulokseen. Ehkäpä farkkuja olisi pitänyt kerätä suurempi määrä, jolloin kaikille kilpailijoille olisi ollut helpompi valita tasalaatuiset farkut, ehdotta Enni.

Taitaja2019-kilpailuissa on eri tehtävä kuin semifinaalissa. Tehtävä on haastavampi, minkä lisäksi itse kisa kestää useamman päivän. Finaalitehtävään pääsee tutustumaan, ja sen vaiheita harjoittelemaan huhtikuun lopussa, joten treenausaikaa on noin kuukausi. Mielenkiinnolla odotan uutta tehtävää ja uusia haasteita, kertoo Enni. Tervetuloa seuraamaan Taitaja2019-kisoja 21.-23.5.2019 Joensuuhun!

Teksti ja kuvat Sirpa Vauhkala