3D & korumuotit

Taideteollisuusalan opiskelija Seppo Halonen innostui 3D-tulostuksen hyödyntämisestä korujen valmistuksessa. Hän kertoi, että 3D-tulostus oli tekniikkana jossain määrin ennestään tuttua. Tosin aiemmin en ollut tulostanut mitään, ja nykyisten opintojenkin aikana vain yhden leimasimen, kertoo Seppo alkuasetelmistaan.


PLA-tuloste.

Seuraava haaste oli korumuotin ideointi ja tulostus, sillä halusin kokeilla, miten hyvin tuloste toimii valumuottina. Aluksi piirsin korumallit Fusion 360-ohjelmalla. Kokeilin 3D- tulostuksia, ja ne onnistuivat hyvin PLA-filamentilla. Kokeilun alussa huomasin, että aloittelijan on vaikea tietää, kuinka pieniin yksityiskohtiin tulostin taipuu. Vähitellen malli alkoi olla sellainen kuin halusin, ja tein lopullisen tulosteen. Tulostamisen jälkeen hioin ja viimeistelin kappaleen haluamaani muotoon, summaa Seppo. 

Valumuotti

Tämän jälkeen valmistin tulosteen avulla valumuotin, joka materiaalina oli valuhiekka/öljyhiekka. Jos en väärin muista, niin valulämpötila oli noin 1000-1100°C paikkeilla. Valussa pronssi sulatetaan ja kaadetaan muottiin, minkä jälkeen se saa jäähtyä. Sen jälkeen poistetaan valoksen purseet. Valun onnistumiseen vaikuttaa moni asia, kuten itse muotti ja valettavan materiaalin kuumuus sekä kaadon tasaisuus. Haastavin vaihe oli ehdottomasti itse valaminen, mistä kertoo se, että 2/5 valuista onnistui, muistelee Seppo.

Valettu, viimeistelemätön riipus (purseet).

Kokeilin valettuihin koruihin kahta, erilaista kuviomallia. Toiseen löin punsseleilla kuviot, ja lopuksi kiillotin korun peilipinnalle. Toiseen halusin hieman rosoisemman ulkoasun, joten koputtelin riipukseen pallopäävasaralla "takopinnalle", ja viimeistelin riipukset nauhalla. Lopputuloksesta tuli näyttävä: siis sellainen, kun olin alun perin suunnitellutkin, kuvailee Seppo.

Valmiit, viimeistellyt riipukset.

3D-tulosteen etuna on se, että sen avulla on helppo hahmottaa korun koko ja muoto sekä tehdä tarvittavat muutokset, joten muottia ei tarvitse valaa moneen kertaan, mikä puolestaan säästää valmistusaikaa ja -kuluja. Jatkossa tekisin tulostetusta kappaleesta useita vahakopioita, joista tekisin valupuun ja käyttäisin kipsimuottia. Valupuu nopeuttaa korujen valmistusta ja vähentää niiden valamiseen kuluvaa aikaa, koska tällöin yhdellä valulla tulisi monta korua. Kyllähän tuo homma meni loppujen lopuksi kokonaisuudessaan ihan hyvin, ja olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen, summaa Seppo kokeilujaan.

Teksti Sirpa Vauhkala, kuvat Seppo Halonen.