Mallinukke pukeutuu selluun

Valkoinen, määrämittainen selluarkki ei vielä ensisilmäyksellä tuo mieleen vaatetta, asustetta tai muutakaan päällepantavaa. Pienen muokkauksen jälkeen arkki alkaa muotoutua kolmiulotteiseksi pinnaksi. Vartalon muoto on haasteellinen toteuttaa sellaisenaan, joten muotiksi valittiin mallinukke. Artesaaniopiskelija Minna Ruhomäki päätti kokeilla kahta eri lähestymistapaa.


Ensimmäinen lähestymistapa perustuu jäykkiin muotoihin, jotka rakentuvat yhteen ommelluista suikaleista. Ompeleet vahvistavat rakennetta, ja tukevat muotoa, koska suikaleet asettuvat osittain päällekkäin ja limittäin.

Muottina mallinukke
Muotoa on helppo muokata kostuttamalla ja pakottamalla muotin päälle. Asu voidaan sitoa esimerkiksi tiukasti mallinuken päälle, minkä jälkeen asun annetaan kuivua yön yli. Sellua on suht` helppo muovata kovan ja vettä imemättömän muotin kuten mallinuken, mallinuken käden tai kynän muodon avulla. Tosin haastetta kokeiluihin toi selluarkkien helppo murtuminen. Viimeistelyaineeksi soveltuu mm. spraylakka.


"Nefertiti vuosimallia 2018"


Toisessa lähestymistavassa käytettiin reilummin vettä, selluarkin ohennusta ja repimistä. Vaate koottiin erikokoisista kappaleista, kuumaliimaamalla mallinuken päälle, vartalon muotoa mukaillen.
Minna kokoaa asun liimaamalla
Paljon luovuutta, akryylivärejä, liimapistooli ja hyppysellinen blingblingiä sekä hippunen koneiden ja laitteiden testausta, ja lopputuloksesta voi tulla näinkin hehkeä kesäasu. Asu on päälle puettavissa muttei kestä vesikäsittelyä.
"Ihanat naiset rannalla"
Minna pitää etenkin suuntaa antavista, nopeista kokeiluista. Taustalla on puutarha- ja kampaamoalan  koulutus, joten estetiikka, muodot ja somistaminen ovat tuttuja jo aiemmista työtehtävistä. Seuraavaksi Minna aikoo kokeilla luonnonmateriaalien yhdistämistä selluun. Tuskin maltan odottaa lopputulosta, sillä niin lennokkaita nämä uudet ideat kuulostavat.


Minna päätti kokeilla sellun muokkaamista, koska sai edellisen opintokokonaisuuden aiemmin valmiiksi kuin muu ryhmä. Sellukokeilujen avulla oli mahdollista aloittaa seuraavaa opintokokonaisuus ja nopeuttaa opintoja sekä rakentaa yksilöllistä opinpolkua.
Teksti ja kuvat Sirpa Vauhkala