Mihin muovin laittaisi?

Muovijätteestä on tullut globaaliongelma, jonka uudelleen käyttöön pyritään kuumeisesti kehittämään erilaisia ratkaisuja. Voikohan kertakäyttömukeja ja -aterimia käyttää uudelleen? Voisiko niistä valmistaa vaikka koruja?

Teimme opintomatkan Gradia Jämsään 9.3.18, josta valmistuu muovi- ja kumialan osaajia. Kouluttaja Tapani Koukari valotti hieman asiaa, joka ei sitten ollutkaan niin yksikertainen kuin oltiin porukalla oletettu. Muovilaatuja on melkoinen määrä, ja niiden erottelu toisistaan voi olla haasteellista. Varmalla pohjalla toimitaan silloin, kun materiaali hankitaan alan tukkureilta. Lisäksi tarjolla on myös mm. lasi- ja hiilikuitua, jotka lisäävät tuotteen kestävyyttä. nestemäiseen muoviin on mahdollista yhdistää vaikkapa hiekkaa, talkkia tai lentotuhkaa.

Muovin eri muotoja

Matkan aikana selvisi, että saman laatuista muovia voi myös kerätä, pilkkoa pieniksi kappaleiksi tai jakeiksi, sulattaa ja puhaltaa tai valaa muottiin. Pilkkonen tapahtuu usein murskaimen avulla, joka tuottaa tasakokoisia esim. pallon tai sylinterin muotoisia jakeita.
Muovijakeita uudelleen käytettäväksi

Kuvan muovi on puristettu extruderin läpi nauhaksi ja pätkitty pienempiin osiin eli jakeisiin. Jakeet voidaan sulattaa ja muovi muokata uuteen muotoon mm. muottien avulla. Muottien valaminen on suhteellisen arvokasta, joten tuotteita tulisi valmistaa melko suuri määrä, että muotin käyttö olisi taloudellisesti järkevää.
Muottipuristettuja muoviesineitä

Muoviaterimien ja -mukien keräämisessä olisi huomioitava, että ne olisivat samaa laatua esim. polyeteeniä, joten korukokeilut voivat alkaa, kunhan löydetään opiskelun lomasta sopiva aika ja korulle passeli muoto ja käyttötarkoitus.
Teksti ja kuvat Sirpa Vauhkala