SelluKelluntaa 3.-5.4.2018


Selluarkit kelluivat muutaman päivän katossa ja pöydillä sekä työstökoneiden ja laitteiden keskellä. Työpajoissa kokeiltiin arkkien taipuisuutta, värjäytyvyyttä ja pintakäsittelyä. Opiskelijat saivat melko vapaasti ideoida tuotteittaan, vaikka tehtävän antoa oli jokainen ala miettinyt hieman etukäteen. Selluarkkien metsästyksessä teimme yhteistyötä Kankaan alueen toimijoiden kanssa, joilta saimme hieman rikkoutuneista ja likautuneita arkkeja purkuhallin perukoilta. Kiertotaloutta siis parhaimmillaan. Kuvat saavat tässä tapauksessa puhua puolestaan, niin upeita ja omaperäisiä protoja saatiin aikaan.

Kaluste-, puu- ja metallialalla lähtökohtana oli varjostin, johon haettiin muotoa taivuttamalla ja muotoon prässäämällä sekä nuuttaamalla. Käyttökelpoisiksi havaittiin myös painonapit, purjerenkaat ja niitit, joilla muoto pysyi napakasti kasassa.

Pyöreitä muotoja ja yllätyksellisiä värejä


Nuuttaamalla saatiin luotua mielenkiintoisia pintastruktuureja, jotka yhdistettynä erilaisiin muotoihin toi uusia muotoja varjostimiin. Muotoja on mahdollista hyödyntää niin seinä-, katto- kuin jalallisissakin lapunvarjostimissa.

Nuutattuja ja taivutettuja muotoja: menossa mukana myös niitit.


Samaten pintaviilua oli helppo yhdistää selluun, sillä niiden paksuus ja taipuisuus olivat melko lailla samat. Niitit, painonapit ja sirkat upposivat viiluun myös näppärästi.

Viilua ja sellua sulassa sovussa.

Pyöreän muodon ja eläin hahmon yhdistäminen tuottivat mielenkiintoisen ja näyttävän proton, jota on helppo varioida esimerkiksi erin laisiksi eläinhahmoiksi. Värejä lisäämällä voidaan vahvistaa mielikuvaa.
Nousumaisissa tunnelmissa: vaneria, viilua ja sellua.

Tekstiilialalla kokeiltiin pintastruktuureja kuten pujottelua, ja arkin maalaamista mm. silkki- ja kankaanpainanta- sekä vesiväreillä. Yksi opiskelija innostui punomaan pärekorin idealla erikokoisia sellukorin.
Sellusuikaleiden pujottelua ja punontaa.

Vaatetuksessa arkkia ohennettiin, ja värjättiin sumuttamalla. Akryylivärit imeytyivät nopeasti ja arkki ehti kuivua hyvin ennen seuraavaa työpajapäivää. Pajassa kokeiltiin erilaisia tekniikoita kuten pujottelua, rypistämistä ja yhdistämistä kankaaseen.
Selluasuja: Warriors.

Kuumaliimapistooli oli näppärä väline asukokonaisuuksia kasattaessa. Sellumateriaali kesti hyvin myös ompelun, mutta saumojen rakenteet ja ompelujärjestys piti miettiä tarkemmin kuin kangasvaatteissa.
Ohennetusta sellusta saa vaikkapa upeita pukukukkia.

Ohennettu sellu mahdollistaa myös ylijäämäsilpun hyödyntämisen esim. erilaisiksi kukka- ja kuvioaiheiksi tai pukukukka-aihioiksi.
Selluprotot olivat esillä Kankaan kampuksen avoimissa ovissa 11.4.2018 sekä Kolmikulman PopUp -näyttelystä 10-12.4.2018, joissa vieraili n. 250 hlöä.
Teksti ja kuvat Sirpa Vauhkala