Ylijäämämatskusta tuoteideaksi

Anu Kirjavainen opiskelee taideteollisuusalan artesaaniksi, ja hyödyntää metallia eri muodoissaan omiin tuotteisiinsa. Lähtökohtaisesti halusin ideoida monikäyttöisen tuotteen. Piirsin luonnoksia ja tutkin metallin työstömahdollisuuksia, sillä valmistusmenetelmät ovat melko kalliita, ja muodostavat helposti pullonkaulan tuotteiden kannattavalle valmistamiselle.

Etenkin tuotteen suunnittelussa ja protoilussa hyödynnän kierrätysmateriaalia mahdollisimman paljon. Aluksi keräsin metalliylijäämämateriaalisilppua ja valmistin pienproton. Materiaalissa oli sekä oppilaitoksen että metalliyrityksen ylijäämää. Kiinnitin kappaleita toisiinsa pistehitsillä niin, että kokonaisuudesta tuli toimiva ja kiinnostava. Myös esteettisyys ja mittasuhteet olivat tärkeitä tuotteen toteutuksessa.

Muodon hakeminen tuotteseen.

Päädyin lopulta hyödyntämään laserleikkuuta, koska halusin tuotteiseen kiinnostavan struktuurin tai kuvioaiheen. Muutoin idean toteuttaminen olisi ollut turhan työlästä. Tuotesarjan toteuttaminen alkoi tuotteen piirtämisellä Rhino3D ja Fusion 360 ohjelmilla. Niiden avulla tuote mallinnettiin kolmiulotteiseen muotoon, tuotetta voitiin tarkastella eri kulmista ja kokoa muuttaa haluttuun suuntaan. Lisäksi työohjeet voitiin viedä suoraan laserleikkuuohjelmaan, joten piirtäminen nopeutti olennaisesti laserleikkuuta. Muutoin kuva olisi pitänyt piirrättää ulkopuolisella, ja tuotteen hinta olisi noussut entisestään.
Laserleikattu tuotteen osa

Varsinainen metallilyhty oli huomattavasti suurempi kooltaan kuin ensimmäinen proto. Päädyin lopulta 300 x 1200 mm kokoon. Toteutin varsinaisen tuotteen uudesta materiaalista, sillä pitkiä ylijäämämateriaalikappaleita ei ollut saatavilla. Laserleikkuun jälkeen tuotteen osat taivutettiin oikeaan muotoon ja tuote hitsattiin kasaan, jonka jälkeen tuote puhdistettiin ja lähetettiin jauhemaalaamoon. Lopputulokseen olen todella tyytyväinen.


Valmis tuote.

Idea kehittyi matkan varrella monikäyttöisemmäksi, sillä esittelin protoa kouluttajille ja luokkakavereille. Jokainen näkee valmiin tuotteen eri tavoin: tuotetta voidaan käyttää mm. lyhtynä, kukkatelineenä, sateenvarjotelineenä, apupöytänä ja roskiksena. Käyttökohteet voivat olla siten hyvin moninaiset.

Aion kehittää tuotetta edelleen ja kokeilla eri kokoja, jolloin käytettävyys laajenee entisestään. Esimerkiksi 100 x 300mm, 200 x 600mm ja 300 x 900mm voisivat olla toimia aiempien kokeilujen perusteella hyvin. Jatkossa harkitsen myös muita, kustannustehokkaampia valmistusmenetelmiä, summaa Anu. Ensimmäisellä kierroksella valmistuneet ”teokset” jäävät oppilaitoksen yrityslahjoiksi.

Teksti Sirpa Vauhkala, kuvat Anu Kirjavainen.